WEB PROGRAMCILIĞI DALI

24.09.2020 1420

______________________________________________________________________

TANIMI

Bilgisayar sisteminin donanım ve yazılım olarak kurulumuyla birlikte, web sitesi tasarımını yapan ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlayan kişidir.

A – GÖREVLER

Web programcısı;

- İhtiyaçları değerlendirir ve istenilen projeyi analiz eder,

- İhtiyaçlar doğrultusunda araştırma yapar,

- Analiz edilen projeyi küçük bölümlere ayrıştırır,

- Web sitesinin görsel (arayüz) tasarımını yapar,

- Web sitesinin temel veri tabanı ihtiyaçlarını karşılayacak kod yazar

- Web sayfası için verileri düzenler.

- Web sayfası için resimler hazırlar ve düzenler.

- Web sayfası için animasyonlar hazırlar ve düzenler.

- Web sitesinin temel veri tabanı ihtiyaçlarını karşılayacak kod yazar,

- Arayüz ile veri tabanı uyumluluğunu denetler,

- Tasarlanan sitenin yerel yayınını yaparak test eder,

- Web sitesini yayınlar ve yönetir,

KULLANILAN, ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

- Bilgisayar programları (Dreamweaver, SharePoint Designer, Visual Studio, Fireworks, Photoshop, Flash vb.)

- Sunucu programı kurulumu (IIS, Apache vb.),

- Web teknolojileri (HTML, CSS, Script Dilleri),

- Veri tabanı sunucu programları.(Microsoft SQL Server, Sybase, MySQL, Oracle vb.)

- Veri tabanı sistemleri (Microsoft Access vb.),

- CD ve DVD gibi manyetik kayıt ortamları.

WEB PROGRAMCISI

_________________________________________________________________________________

B – MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ GENEL ÖZELLİKLER

Web Programcısı olmak isteyenlerin;

- Yaratıcı, tasarım ve görsel yeterliliğe sahip,

- Yabancı dil ilgisi olan,

- Ekip içinde çalışabilen,

- Sistemli düşünebilen,

- Kayıt tutma yeteneğine sahip,

- Matematikle ilgili konularda başarılı,

- Kendini yenileyebilen,

- Araştırmacı,

- Sabırlı ve dikkatli,

- Renk algısı gelişmiş

- kimseler olması gerekir.

C – ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Web programcısı genellikle büro ortamında çalışır, ancak bilgi toplamak amacıyla dış ortamlarda da bulunur. Umre Fiyatları. Çalışırken diğer meslektaşlarıyla ve iş sahipleriyle etkileşim halindedir. İş oturarak yürütülür, ortam genellikle sessizdir.

Uzun süre oturmaya bağlı bel ve boyun rahatsızlıkları ile bilgisayarda çalışmaya bağlı görme bozukluğu söz konusu olabilir.

D-MESLEK EĞİTİMİ MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleğin eğitimi;

Mesleğin eğitimi, mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının Bilişim Teknolojileri alanı Web Programcılığı dalında verilmektedir.

Yeterli sayıda müracaat olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinde de Bilişim Teknolojileri alanı Web Programcılığı dalında mesleğin eğitimi verilmektedir

Bunların dışında üniversitelerin veya özel kuruluşların açtığı kurslarda da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE  GİRİŞ KOŞULLARI

- Ortaokulu tamamlamış olmak,

- Milli Eğitim Bakanlığınca okul türlerine ve alan/dala göre belirlenen giriş koşullarını taşımak.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

- Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır.

- Ortak genel kültür dersleri 9. sınıfta verilmekte olup yıl sonunda öğrenci alanını belirler.

- Alanda yer alan tüm dallara yönelik ortak yeterlikleri kazandıran dersler ağırlıklı olarak 10. sınıfta verilmektedir.

- 10. sınıfın sonunda, bölgesel ve sektörel ihtiyaçlar, okulun donanımı, öğretmen ve fizikî kapasitesi ile öğrencilerin ilgi ve istekleri de dikkate alınarak dal seçimi yapılmaktadır.

- Dala ait yeterlikleri içeren dersler 11. ve 12. sınıfta verilmektedir.

Mesleki eğitim, okulda teorik/uygulamalı, işletme ve atölye ortamlarında ise uygulamalı olarak verilmektedir.

.

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA

- Meslek eğitimini bitirenler meslek lisesi diploması verilmektedir.

- Ayrıca; 3308 sayılı kanunda belirtilen hükümler doğrultusunda, ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarını taşıyan mesleklerinde bağımsız işyeri açma belgesi de verilmektedir.

E – ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Web programcısı kamu kuruluşları ile özel sektöre ait iş yerlerinde çalışabilirler. Bilgisayarın her alanda yaygınlaşması, bu meslekteki elemanların iş bulmalarını kolaylaştırmakta ve aranan eleman olma özelliklerini daha uzun bir süre koruyacaklarını göstermektedir. Ayrıca kendi işyerlerini de açabilirler.

F – EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ EĞİTİM SÜRESİNCE

- 3308 sayılı "Mesleki Eğitim Kanunu" gereğince, asgari ücretin net tutarının yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 30'undan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 15'inden aşağı olmamak üzere ücret verilir.

- Eğitim gören öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır.

- Öğrenciler, mesleki eğitim yaptıkları işletmelerin sosyal imkânlarından faydalanır.

EĞİTİM SONRASI

Eğitim sonrası işe yeni başlayanlar asgari ücret tutarında, tecrübeli elemanlar ise asgari ücretin en az 2-3 katı gelir elde edebilmektedirler.

G – MESLEKTE İLERLEME MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME

- Meslek liselerinin Bilişim Teknolojileri alanı Web Programcılığı dalından mezun olanlar istedikleri takdirde ÖSYM Kılavuzlarında belirtilen ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler.

- Ayrıca mezunlar, yükseköğretime giriş sınavlarında başarılı oldukları takdirde, ÖSYM Kılavuzlarında belirtilen programlara yerleştirilebilirler.

- Mesleki eğitim merkezlerinde kalfalık belgesini alanlar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın mesleklerin özelliklerine göre belirlediği sürelerde ustalık eğitimi kurslarına devam edip, başarılı olmaları durumunda ustalık belgesini alırlar.

İŞ HAYATINDA İLERLEME BENZER MESLEKLER

- Yazılım Geliştirici,

- Yazılım Uygulama ve Destek Elemanı.

H – EK BİLGİLER

GÖREV

- İş organizasyonu yapar,

- Çevre koruma önlemleri alır,

- İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular,

- Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır,

- Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur.